چاپ و نشر صالحیان از مجموعه های فعال در زمینه چاپ و همچنین چاپ کتاب با تیراژ پایین میباشد که تا کنون کتب زیادی را در موضوعات مختلف به چاپ رسانده است. این مجموعه از ابتدای فعالیت خود همواره بر تعهد کاری و کیفیت چاپ توجه بسیار زیادی داشته که همین موضوع رضایت روز افزون مشتریان شرکت را در پی داشته است.
زمانی که کار نگارش کتاب توسط نویسنده به پایان رسید نوبت به چاپ آن میرسد که از دشوار ترین مراحل نیز محسوب میشود. یک سری ضوابط و قواعد برای چاپ کتاب در کشور ما در نظر گرفته شده است که متناسب با این قواعد باید تمامی مراحل طی شود تا چاپ به صورت استاندارد و ایده آل و عامه پسند انجام شود. در چاپ هر کتابی علاوه بر محتوا عناصر دیگری را نیز میتوان یافت که در صورت بی توجهی و یا عدم توجه به آنها تا حد زیادی از ارزش کتاب کم خواهد کرد. از عناصر مهمی که میتوان به آنها اشاره نمود و از ضوابط و قواعد برای چاپ کتاب به شمار میروند باید به نام نویسنده، نام کتاب آن هم به طور کامل، مشخصات نشر، تیراژ، نوبت ویرایش، نوبت چاپ و قیمت کتاب اشاره نمود. البته این عناصر در کتاب های ترجمه تا حدی با دیگر کتاب ها متاوت هستند. در این کتاب ها علاوه بر موارد بالا باید اطلاعات دیگری نیز به آنها اضافه گردد. این عناصر عبارتند از نام نویسنده آن هم به زبان اصلی، نام کتاب به زبان اصلی، تاریخ انتشار کتاب و نام مترجم و همچنین مترجمین آن هم بصورت کامل.
ویژگی های ظاهری از ضوابط و قواعد برای چاپ کتاب محسوب میشوند
ظاهر کتاب از یک سری ویژگی خاص برخوردار است که آن هم عبارتند از جلد، صفحات مقدماتی، متن و صفحات انتهایی. جلد همانطور که میدانید پوشش بیرونی کتاب محسوب میشود که صفحات را نیز به یکدیگر متصل کرده است و میتواند محافظت خوبی را از آن به عمل آورد. از انواع جلد ها نیز میتوان به جلد شمشیری و جلد مقوایی را نام برد. خود جلد نیز به بخش های مختلفی تقسیم بندی میشود که باید به روکش جلد، لبه برگردان روکش، عطف، پشت جلد اشاره نمود. پس از جلد کتاب نوبت به صفحات آغازین میرسد که ضوابط و قواعد خاص خود را دارند.
ضوابط و قواعد برای چاپ کتاب در صفحات مقدماتی
صفحات مقدماتی در یک کتاب قبل از شروع متن اصلی قرار میگیرند و قسمت های مختلفی را نیز در بر میگیرند. از جمله بخش هایی که در صفحات آغازین قرار میگیرند باید آستر بدرقه، صفحه نیم عنوان و لوحه آغازین، صفحه عنوان، صفحه حق مولف، صفحه اهدا، یادداشت های ناشر، پیشگفتار، سپاسگذاری و قدر دانی، فهرست مطلب را نام برد. هر یک از این بخش ها باید یکی پس از دیگری در کنار هم قرار بگیرند و عدم توجه به اولویت بندی میتواند کتاب را از ضوابط و قواعد خود خارج کند.
ضوابط و قواعد برای چاپ کتاب در متن
متن کتاب از مهمترین بخش های کتاب است که مخاطب و خواننده نیز توجه ویژه ای به آن دارد. در واقع متن کتاب بعنوان بدنه اصلی آن شناخته میشود و به فصل های متعددی نیز تقسیم بندی میشود. این بخش از کتاب که در میان بخش ابتدایی و بخش پایانی قرار میگیرد از لحاظ ظاهری با این دو بخش متفاوت میباشد. بخش میانی یا همان متن از پاراگراف بندی، پا نویس و یا زیر نویس، صفحه گذاری برخوردار میباشد. (در صفحه گذاری باید از اعداد استفاده شود که از عدد ۱ شروع و تا آخر ادامه می یابد).
ضوابط و قواعد برای چاپ کتاب در بخش انتهایی و پایانی
ضوابط و قواعد برای چاپ کتاب در بخش انتهایی مانند بخش ابتدایی است اما اهمیت بخش میانی یا همان متن از هر دو بخش اولی و پایانی بالاتر است. بخش انتهایی کتاب شامل بخش های متفاوتی میشود که باید کتابنامه (شامل فهرست کلی منابع اطلاعاتی مانند کتاب ها یا مقالات)، واژه نامه( کتاب های ترجمه شده از آن برخوردار هستند)، فهرست یا همان نمایه( واژه ها یا همان کلمات کلیدی موجود در متن)، صفحه عنوان لاتین، قطع کتاب (ویژگی های کتاب را شامل میشود)، مراحل قبل از چاپ کتاب(شماره شابک، قیپا، پرینت نهایی) ، اشاعه اطلاعات کتاب، فواید و اسپاری کتاب را نام برد.